maandag 12 september 2016

Over kopiëren en gekopieerd worden


Open brief aan alle creatievelingen,

De naaihype blijft duren! Niets zo leuk om je eigen gemaakte kledij of accessoires “liefdevol en met doorgedreven precisie van onder je naaimachine gerold” te dragen of te zien.  Het is een florerend wereldje waarin je kopieert of gekopieerd wordt; op zich een gezonde stimulerende tendens. Je kan niet immers altijd het warm water blijven uitvinden.

Dit wereldje is een geoliede kopieermachine waarin we bepaalde gedragsregels hanteren, uit respect voor andermans identiteit en vindingrijkheid.
Je maakt iets na? Je blogt hierover? Je meldt met enige vorm van lof van waar je de mosterd vandaan haalde. Zo gaat dat nu eenmaal in deze leuke creatieve omgeving.
Een gratis ter beschikking gesteld patroon? Je wilt dit gebruiken voor iets anders dan privé doeleinden? Je contacteert de uitvindster en vraagt of dit kan. Een ‘neen’ heb je, een ‘ja’ krijg je meestal.

Organiseerde je een originele activiteit met je naaiclub? Je wordt gekopieerd. Maar laat ons eerlijk zijn: da’s fijn. We zien het als teken dat we goed bezig zijn en anderen zo’n activiteiten ook willen.

Maar soms kan het te ver gaan. Wij ervaarden een copy-attack. We zien vanaf nu onze clubnaam gekopieerd. Enkel de gebruikte hoofdletters wijzen op een verschil. En dat geeft niet zo’n fijn gevoel. Je naam, je eigenheid, hetgeen waar je als club voor staat, werd gewoon gekopieerd. Je naam die klinkt en die herkend wordt, ook buiten de grenzen van het naaiwereldje.

We zien hem verschijnen met hoofdletters want zonder hoofdletters is de naam door ons natuurlijk ingenomen op facebook, op blogspot, op gmail en instagram. Zelfs andere, voor ons onbekende mensen, wijzen hen er erop. We nemen zelfs contact op want we denken dat het om een vergissing gaat of om onwetendheid (alhoewel bij enige raadpleging van googleman zou hun euro toch moeten vallen). We vragen vriendelijk om een andere naam te overwegen. We opperen zelf een suggestie. Dezelfde naam schept immers verwarring. Maar je krijgt op tal van vragen geen antwoord, nooit. Nog steeds vragen we ons af: waarom toch?

En het bijt. Dit is een kopieerbrug te ver.

En dan is het september en zetten Zij zetten hun plannen toch door en zijn Zij gestart. We wensen hen veel succes en ontzettend veel van creatieve uitspattingen toe maar blijven het ontzettend jammer vinden dat we geen gehoor kregen op onze vragen. Al meer dan 5 jaar succesrijk bezig en dan schaamteloos gekopieerd.

Reacties kan je steeds zenden naar detetterendetiretten@gmail.com. We beantwoorden steevast zo snel mogelijk je mail.


De enige echte tetterende tiretten ©